Plod med porodom nadziramo s spremljanjem plodovih srčnih utripov (snemanje kardiotokograma, CTG). Namen nadzorovanja ploda med porodom je, da po eni strani zaznamo verjetnost hipoksije in s tem povezanih zapletov, po drugi strani pa ob normalnem CTG v kar največji meri preprečimo nepotrebne posege pri porodnici. Vzorec CTG-zapisa moramo opredeliti v časovni povezavi s popadki.
Vzroki za slabšo oksigenacijo ploda so lahko različni dogodki, ki se zgodijo kjerkoli na poti prenosa kisika od ženske k plodu (srčno-žilni in dihalni sistem nosečnice, pretok krvi skozi maternico do posteljice, posteljica (maternalno-fetalni stik), popkovnica).
Ukrepi, ki jih bomo izvedli ob sumu na hipoksijo ploda, so odvisni od vzroka zanjo. Če vzrok ni nepovraten (izpad popkovnice, abrupcija posteljice, ruptura maternice), poskusimo z ukrepi znotrajmaterničnega oživljanja (levi bočni položaj, infuzija kristaloidov, ukinitev uterotoničnih zdravil), stanje pa lahko natančneje opredelimo s pH-metrijo. Če oksigenacije ploda z ome- njenimi ukrepi ne moremo izboljšati, je treba razmisliti o takojšnjem porodu. Če se odločimo za dokončanje poroda s carskim rezom, se je ob odločitvi za carski rez treba opredeliti tudi do stopnje nujnosti posega.

Polona Pečlin